We kunnen er niet omheen: de gas- en energieprijzen (blijven) stijgen. Daarom is nu hét moment om je woning te verduurzamen. Door verduurzaming gaat je energierekening omlaag, ervaar je meer wooncomfort én stijgt de waarde van je woning. Daarnaast draagt het bij aan een beter klimaat. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Twijfel je nog? Marcel Nolens en Marleen Meeuwsen, eigenaren van financiële dienstverlener Huys van Goud, vertellen waarom ook jij je huis wilt verduurzamen.
Duurzaam wonen is de toekomst
De overheid heeft als doel om 2,5 miljoen bestaande woningen te verduurzamen voor 2030. In 2050 is het de bedoeling dat alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. “Het is verstandig om nu al na te denken over verduurzaming, zoals goede isolatie en het zelf opwekken van energie. Zo heb je je investeringen sneller terugverdiend en er langer profijt van”, aldus Marcel.
Manieren voor financiering van verduurzaming op een rij
“In de meeste gevallen kun je verduurzaming mee financieren. Zo kun je een deel van de overwaarde van je huis opnemen door extra te lenen. Ook zijn er regelingen en subsidies vanuit de overheid waar je mogelijk gebruik van kunt maken”, vertelt Marleen. “In dit artikel hebben wij alle mogelijkheden voor je op een rij gezet, zodat jij door al die bomen juist wel het bos ziet”.
1. Een nieuwe woning: verduurzaming direct meenemen in je hypotheek
Gefeliciteerd met je nieuwe thuis! De aankoop van een huis is hét moment om te klussen en verbouwen. Heb je ook aan isoleren en andere verduurzamingsmaatregelen gedacht? Nu je bezig bent om een hypotheek af te sluiten, kun je dit direct meenemen in de financiering. Het voordeel van een hypotheek is de lange looptijd. Hierdoor is de maandlast van de financiering in veel gevallen kleiner dan de besparing op jouw energierekening.
2. Je bestaande hypotheek verhogen door een deel van de overwaarde op te nemen
Bij extra lenen om te verduurzamen gaan je maandelijkse hypotheeklasten iets omhoog, maar de kosten van je energierekening dalen. Een slimme én creatieve manier om je totale maandlasten omlaag te brengen. Wist je dat je bij veel banken 2 jaar de tijd krijgt om te besluiten welke verduurzaming je door wilt voeren? Je hebt dus even de tijd om je erin te verdiepen.
Benieuwd welke verduurzamingsmaatregelen je mee kunt nemen in je financiering? Hieronder vind je een overzicht:
- Hybride warmtepomp
- Zonnepanelen
- Dakisolatie
- Gevelisolatie
- Vloerisolatie
- Leidingisolatie
- Hoog rendement beglazing (HR ++ en hoger)
- Energiezuinige deuren, kozijnen en constructieonderdelen i.c.m. hoog rendement beglazing (HR ++ en hoger)
- Douche wtw (warmteterugwinning uit douchewater: een techniek waarmee je restwarmte uit gebruikt douchewater hergebruikt)
- Energiezuinig ventilatiesysteem i.c.m. andere energiebesparende voorzieningen
3. Regelingen of subsidie via de overheid
De overheid stimuleert de verduurzaming van je woning. Benieuwd welke kosten je vergoed kunt krijgen? Bereken je subsidie via deze rekentool.
Je kunt subsidie krijgen bij twee of meer van onderstaande maatregelen:
- Gevelisolatie
- Spouwmuurinstallatie
- Dakisolatie
- Glasisolatie
- Vloerisolatie
Bij een grote aanpassing, zoals hieronder, kun je aanspraak maken op één subsidie:
- Nieuwe warmtepomp
- Nieuwe zonneboiler
- Aansluiting op een warmtenet
Financieel advies en hypotheekadvies
Wil jij graag weten hoe je jouw totale maandlasten kunt verlagen? Bij Huys van Goud staan we voor je klaar. We geven je graag gedegen financieel advies, leveren maatwerk, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. En we nemen echt alle tijd voor je.